Leahy, Robert L.- Invinge depresia inainte sa te invinga ea pe tine: cum sa te vindeci de depresie. Bucuresti: Editura For You, 2017

Doctorul  Robert L. Leahy (n. 8 martie 1946) este absolvent al prestigioasei universități Yale, unde și-a susținut și doctoratul, director al Institutului American pentru Terapie Cognitivă și profesor de psihologie clinică și psihiatrie la Facultatea de Medicină Weill-Cornell din New York. A scris 27 cărți, traduse în 14 limbi, cele mai multe dintre ele referindu-se la tratamentele în cazul depresiei, tulburărilor de anxietate, tulburării bipolare, terapiei cognitive și a susținut prelegeri în întreaga lume despre terapia cognitivă, depresie, anxietate și alte tulburări psihice. Secretul este, afirmă reputatul doctor, „ca tu să-ți devii, de fapt, propriul terapeut, propriul  <îndrumător>, astfel încât să nu mai ai nevoie de încurajări din partea altor persoane pentru a găsi îndrumare. Scopul final este de a-ți recăpăta controlul asupra propriei vieți“.

S-a afirmat că depresia este boala secolului XXI, statisticile arătând că peste 125.000.000 de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune și că, în ultimii 20 de ani, consumul de medicamente antidepresive a crescut cu peste 40 %.  Iată de ce am considerat nimerit să vă semnalăm o astfel de carte.

„Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că antidepresivele stimulează factorii de creștere neuronali prin generarea de noi celule nervoase. Acesta este motivul pentru care tratamentele medicamentoase antidepresive au nevoie de timp pentru a deveni eficiente: ele generează celule noi! Biologia depresiei este mult mai complexă – și mai fascinantă – decât s-a crezut inițial“. (op. cit. p. 23)

„Pacienții nu vin în căutare de teorii despre depresie sau prelegeri de psihologie. Ei vin și întreabă: <Ce pot să fac în ajutorul meu?>. Iată de ce am organizat această carte în fucție de problemele specifice. (…) Fiecare capitol începe cu un exemplu al unei persoane care se confruntă cu un anumit aspect al depresiei. Acesta e modul în care îmi vorbesc pacienții și vreau să beneficiezi de experiența lor. Nu trebuie să ai toate simptomele depresiei pentru a beneficia de această carte. De fapt, consideră-te norocos dacă nu le ai“. (op. cit. p. 30).

„Cercetătorii au descoperit că modificările în gândirea negativă preced îmbunătățirea stării de bine – prin urmare, schimbarea modului tău de a gândi schimbă modul în care te simți. Pe parcursul acestei cărți vei afla o mulțime de tehnici pentru a-ți modifica gândirea negativă“. (op. cit. p. 60)

„Mi-ar plăcea să spun că, odată ce depresia a trecut și te simți mai bine, vei rămâne astfel pentru totdeauna. S-ar putea să fie astfel – dar s-ar putea să nu fie. Ne dăm seama acum că, pentru mulți oameni, depresia este o vulnerabilitate pe tot parcursul vieții. Unii oameni sunt, pur și simplu, mai predispuși la recidive. Alții s-ar putea să nu aibă niciodată o recădere. Dar dacă se întâmplă, numărul mediu de episoade este de șapte – deci, dacă ai avut un episod de depresie, există probabilitatea de a mai avea și altele. A fi pregătit pentru a preveni acest lucru este o parte importantă a păstrării unei stări bune de sănătate “.(op. cit. p. 311)

„În această carte ți-au fost prezentate multe dintre instrumentele necesare pentru a reveni la normal după o depresie.

În momentul cel mai greu, din miezul cel mai întunecat al nopții, există speranță. Există o cale de ieșire, o ușă pe care intri, un moment când întunericul nopții ia sfârșit. Ceva se poate trezi în tine pe măsură ce norii depresiei se ridică. Ai dormit, iar acum te-ai trezit dintr-un coșmar.

Răsare soarele“. (op. cit. p. 335)

O carte precum cea scrisă de doctorul  Robert L. Leahy nu poate fi rezumată în câteva citate, dar citatele îți pot trezi interesul pentru lectura cărții, în cazul în care simți că ființa ta este umbrită de o depresie sau că o persoană apropiată ție trece printr-un astfel de episod și vrei să o înțelegi mai bine și să o ajuți. Însă, așa cum se precizează într-un pasaj ce precede cartea, „intenția autorului este numai de a oferi informații cu caracter general, în scopul de a te ajuta în demersul tău de căutare a bunăstării emoționale și spirituale“, iar în cazul în care ai o suferință psihică, dincolo de lectura cărții, trebuie să te adresezi unui medic, pentru a primi tratamentul adecvat și, dacă acest lucru este posibil, unui bun specialist în terapie cognitiv- comportamentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.