Pitre, Brant – Fiul lui Dumnezeu? – Pledoarie pentru Isus. Bucuresti: Editura Humanitas, 2017

Brant Pitre (n. 1975) este profesor la Seminarul Notre Dame din New Orleans, Louisiana, unde predă un curs despre Sfintele Scripturi. Şi-a luat doctoratul la Universitatea Notre Dame din Indiana, cu o temă privitoare la legăturile dintre Noul Testament şi iudaismul antic, devenind profesor asociat. O parte din cărțile sale au fost traduse și în limba română:  Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei. București: Editura Humanitas, 2016.;  Isus Mirele. București: Editura Humanitas, 2018.;  Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus. București: Editura Humanitas, 2017.

„Capacitatea lui Petru de a recunoaște și de a accepta inefabila taină prin care Dumnezeul universului se întrupează în persoana lui Isus din Nazaret este un dar al harului divin. Mărturisirea de credință a lui Petru în filiația dumnezeiască a lui Isus nu-i contrazice inteligența omenească. Petru este, în fond, martor la o mulțime de evenimente care sugerează identitatea unică a lui Isus, precum mersul pe apă, potolirea furtunii și Schimbarea la Față. Până la urmă însă, el crede în misterul de neînțeles că Isus este cu adevărat <Fiul Dumnezeului Celui viu> fiindcă însuși Dumnezeu i-l descoperă. Așa cum va spune mai târziu apostolul Pavel: <Nimeni nu poate să zică: Domn este Isus decât în Duhul Sfânt>. (1 Corinteni 12:3).

Aș sugera că același lucru este valabil și pentru noi astăzi. Eu vă pot oferi toate argumentele istorice care arată cum au ajuns la noi Evangheliile, toate motivele pentru care ar trebui să credem că ele au fost scrise în timpul apostolilor și al ucenicilor lor. Pot invoca toate dovezile istorice care duc la concluzia că Isus din Nazaret a susținut că este mult așteptatul Mesia al evreilor, Fiul ceresc al Omului și Fiul lui Dumnnezeu. Pot face toate acestea – și am încercat să le fac cât de bine m-am priceput. Dar un singur lucru nu pot face. Nu pot răspunde la întrebarea ultimă  – întrebarea dacă Isus din Nazaret era, într-adevăr, Dumnezeu. Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundeți singuri.

Cel puțin așa pare să fi gândit Isus. Căci în zilele noastre, ca și în secolul întâi, există o mulțime de păreri despre cine a fost omul din Nazaret. Se pare că așa a fost dintotdeauna și așa va fi pentru totdeauna. Dar întrebarea pusă de Isus ucenicilor săi – cea referitoare la identitatea lui – rămâne aceeași. Nu dispare. Deși au trecut aproape două mii de ani de la scrierea Evangheliilor, cuvintele lui Isus către Simon Petru în Cezareea lui Filip traversează secolele, invitându-ne pe fiecare dintre noi să-l întâlnim ca persoană istorică reală și să răspundem la întrebarea pe care el i-a pus-o cândva unui biet pescar din Galileea: <Dar tu cine zici că sunt Eu?>“. (op. cit. pp. 224 – 225)

Robert Barron, episcop auxiliar de Los Angeles, încheie postfața la cartea propusă astăzi, cu următoarele cuvinte: „Numeroase studii arată că tinerii sunt stimulați nu atât de relevanța discursurilor ținute de profesorii lor de religie (care, îndeobște, îi plictisesc), cât de profunda cunoaștere a subiectului și de pasiunea cu care aceștia le vorbesc. Orice viitor profesor sau propovăduitor al Evangheliei care vrea să-și aprofundeze cunoștințele și dragostea pentru Domnul Isus ar trebui să citească această carte. Și s-o folosească“. (op. cit. p. 232)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.