Tema necazurilor si a asumarii lor, în opera Sfântului Ioan Gura de Aur: (8) O stare alcatuita din Iisus
O stare alcătuită din Iisus
Dincolo de cuvintele scrise în Sfintele Evanghelii, dincolo de ritual, de dogme, importantă este umplerea fiinţei noastre cu prezenţa Mântuitorului Hristos. Când eşti în suferinţă, când necazurile te copleşesc, ridici privirea către Cel care ocârmuieşte viaţa şi simţi atunci că ai pe Cineva care a luat în mâna Sa cârma şi te călăuzeşte. dar pentru a trăi acestă stare trebuie să te goleşti de tine însuţi, trebuie să te desprinzi din legăturile care te ţin ţintuit de cele pământeşti.
De fiecare dată când veniţi cu atâta sete la biserică, când faceţi liturghii sau privegheri, ce anume căutaţi? Pe Hristos ! Înainte de a-L găsi pe Hristos, meditează la aceste lucruri şi va veni Hristos singur. Vei vedea că pietrele cele grele se vor ridica şi El va învia. Ce anume căutăm ? O stare în Biserica sobornicească şi o stare interioară „alcătuită din Iisus“. [44]
Odată ce dispare Iisus din viaţa noastră, starea alcătuită de El dispare de asemenea. De aceea , cel mai important lucru, dincolo de toate obişnuinţele noastre de creştini este să menţinem vie înlăuntrul nostru starea alcătuită de Iisus. Asemenea marilor trăitori de ieri şi de astăzi de pe cuprinsul ortodoxiei, Sfântul Ioan Gură de Aur a trăit starea alcătuită de Iisus, iar opera sa poartă pecetea acestei stări. Căci nu poţi vorbi cu adevărat despre Dumnezeu dacă nu te-ai învrednicit de vorbirea cu Dumnezeu. De aceea se poate spune fără a greşi că au rezistat probei timpului doar operele izvorâte din trăirea autentică în Hristos, iar opera Sfântului Ioan Gură de Aur este astăzi, ca şi acum mai bine de 1600 de ani când a fost scrisă, la fel de vie şi de actuală pentru credincioşi.
(va urma)
Dan Iacob
[44] Arhimandritul Emilianos Cateheze şi cuvântări, Viaţa în Duh, p. 55